Skip to main content

COVID-19 sebebiyle şu anda hepimizin bazı önemli kaygıları olduğunu söylemek doğru olsa gerek. Tüm yaşamımız boyunca bu distopya döneminin ne kadar süreceği, faturalarımızı nasıl ödeyeceğimiz ve COVID-19 sonrası hayatın nasıl görüneceği konusunda endişeliyiz.

Ve tabii ki hepimiz, biz ya da sevdiklerimiz hastalanacaklarsa, eğer öyleyse ve ne kadar hasta olduğumuzu ya da ne kadar hasta olabileceğimizi düşünüyoruz. Sanki hepimiz bu konuda kolektif bir düşüncedeyiz.

Şu anda kim hastalanacak ve ne kadar hasta olacak – neredeyse bir piyango gibi görünüyor – hasta ve çok hasta olma şansımızı artıran bazı risk faktörleri var – virüse maruz kalma sıklığımız ve yoğunluğumuz (yani, bir acil servis doktoruna karşı evde çalışıp barınma durumunuz varsa ve altta yatan tıbbi durumlarımız (hastalık, diyabet ve kalp veya akciğeri tedavi etmek için kullanılan bir hastalığa bağlı astım, immünosüpresyon olup olmadığımız) hastalık). Ayrıca, bu enfeksiyona yakalanan %85’imizin soğuk algınlığı semptomlarına benzer veya belki de grip semptomlarına benzer şekilde daha ılımlı bir vaka olacağını biliyoruz; Ancak birçoğu bu kadar şanslı olmamış ve olmayacak.

Ancak şu anda bilinen bir tedavi olmadığı göz önüne alındığında, hastalanmanız durumunda sağlığınızı desteklemek için yapabileceğiniz herhangi bir şey var mı? İşte bu yazıda bildiklerimi ve araştırdıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Size koronavirüs nedir, koronavirüs belirtileri, koronavirüs aşısı var mıdır, corona virüs durumu ve kendinizi bundan ve diğer virüslerden korumak için atabileceğiniz adımlar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermek istiyorum ve koronavirüs hakkında araştırma yazıları oluşturmuştum. Bu seri yazılarını yazının sonuna ekleyeceğim.

COVID-19 Durumunda İlk Önce Kendinizi ve Sonra Başkalarını Koruyun

Yapılacak ilk ve en önemli şey, “Hastaysan ne yapacağına ilişkin“,  Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yönergelerine bakmaktır. Aşağıda, bazı ek ipuçlarıyla birlikte size pratik bir özet sunmaya çalıştım.

Evde Kalın ve Çevrenizi Güvende Tutun

Hafif ila orta şiddette COVID-19 semptomları olan herkes için CDC önerileri, gerekirse tıbbi bakım almak dışında evde kalmaktır. Şöyle diyorlar: “COVID-19 olan çoğu insanın hafif hastalığı vardır ve evde tıbbi bakım olmadan iyileşebilir. Tıbbi yardım almak dışında evinizi terk etmeyin. Ortak alanları ziyaret etmeyin. ” Başkalarıyla yaşıyorsanız, hastaysanız zaten maruz kalmış olma ihtimali yüksektir, ancak virüsü henüz almamış olmaları durumunda maruz kalmalarını önlemek için önlem almamız önerilir.

Sosyal izolasyonu 14 gün boyunca evde takip edin. Hastaysanız ve bir yüz maskesine erişebiliyorsanız, evde bile başkalarının yanındayken bir tane takmalısınız. Mümkünse evinizde bir “hasta odası” belirleyin, kapıyı kapalı tutun ve varsa ayrı bir banyo kullanın. Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda veya elinizde bir tane yoksa, öksürük veya hapşırma durumunda ağzınızı ve burnunuzu bir doku ile kaplayarak diğerlerini öksürük ve hapşırmalardan koruyun. Ellerinizi hemen en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa, ellerinizi en az %60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı ile temizleyin.

Birisi odanıza yiyecek getiriyor ve bulaşıkları alıp götürüyorsa – oda servisini düşünün – yiyecekleri kapıda bırakın ve yemeklerden sonra aynısını yapın. Havlu veya nevresim dahil kişisel eşyalarınızı evinizdeki herhangi bir kişiyle paylaşmayın. Dokunduğunuz ürünlerle temas ettikten sonra ellerinizi yıkayın. Bulaşıkların hepsi bulaşık makinesinden geçirilmelidir. Bulaşık makinesi yok mu? Çok sıcak su ve sabun kullanın ve iyice yıkayın. CDC’ye göre, izolasyon alanınızdaki (“hasta odası” ve banyo) yüksek dokunma yüzeylerini her gün temizleyin; bir bakıcının evin diğer bölgelerindeki yüksek temas yüzeylerini temizlemesine ve dezenfekte etmesine izin verin. Bir bakıcının veya başka bir kişinin hasta bir kişinin yatak odasını veya banyosunu temizlemesi ve dezenfekte etmesi gerekiyorsa, bunu gerektiği şekilde yapmalıdır. Bakıcı/diğer kişi bir maske takmalı ve hasta kişi banyoyu kullandıktan sonra mümkün olduğunca beklemelidir.

CDC yönergelerini tekrarlamak için: Semptomlara sahip olursanız, COVID-19 olduğundan emin olmasanız bile, evde kalın ve çevrenizden uzak durun.

Mümkünse COVID-19 Olup Olmadığınızı Belirleyin

Test yapmak hala zor olsa da, mümkünse, yol boyunca başkalarını rahatsız etmeden, COVID-19’unuzun olup olmadığını bilmek size önemli bilgiler sağlayabilir: başkalarını korumanıza yardımcı olabilecek nelerin olduğunu bileceksiniz, rahatlama hissi verir ve semptom şiddetinize dikkat etmenize yardımcı olur. Böylece gerekirse hızlı tıbbi bakım almayı geciktirmemenin önemini anlarsınız. Ayrıca, toplumunuzdaki salgın hakkında ve daha geniş ölçekte önemli epidemiyolojik veriler sağlanmasına yardımcı olacaktır. Topluluğunuz için test ölçütlerini karşılamıyorsanız veya herhangi bir nedenle teste erişemiyorsanız, COVID-19’a sahip olduğunuzu varsayarak hem kendi güvenliğiniz hem de refahınız ve diğerleri için buna göre ilerlemeniz en iyisidir.

Gerekirse Uygun Tıbbi Bakım Alın

COVID-19 semptomları veya ertelenemeyen diğer tıbbi bakım ihtiyaçları için tıbbi bakıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzun ofisini arayın ve geldiğinizi bildirin. ihtiyaç duydukları takdirde sizi acil tıbbi bakıma yönlendirmek ve bir ofis ziyaretinin uygun ve ihtiyaç duyulması halinde kendilerini ve diğer hastalar da dahil olmak üzere ofisteki diğer kişileri koruma fırsatı. Tıbbi bakıma ihtiyacınız varsa veya herhangi bir yere (yani bir eczaneye) gidiyorsanız, başkalarına bulaşmasını önlemek için toplu taşıma, sürüş paylaşımı veya taksilerden kaçının.

Nefes almada zorluk yaşıyorsanız veya başka acil durum uyarı işaretleri , (semptomlar) yaşıyorsanız veya acil bir durum olduğunu düşünüyorsanız derhal tıbbi yardım almanız gerekir. İdeal olarak, eğer zaman varsa ve acil bakım gerekiyorsa, 184’ü arayın. Eğer bilmiyorsanız, CORONA DANIŞMA HATTI NUMARASI KAÇ? diye internette aratıp korona destek hattını arayayın. Kimin aradığını, operatörün belirtileri bilmesini sağlayın veya COVID-19’a sahip olduğunuzu veya şüphelendiğinizi bildirin, böylece kendilerini korumaya hazır olabilirler ve sizi alabilirler. Hızlı bir şekilde uygun bakımı hızlandıracak hastane tesisi size getireceklerdir. Bir maskeniz varsa sağlık çalışanları gelmeden önce takın.

Bu Kadar Zor Değil: Başkalarının Maruz Kalmasına İzin Verme

Her ne kadar COVID-19 pozitif olmak (ya da virüsün varsayılan menşe ülkesinden birine fiziksel olarak benzemek) konusunda korkunç miktarda damgalama ve önyargı olduğunu ve belki de daha kötüsü olduğunu bilmekle birlikte, yakın zamanda temas kurduğunuz herkese söylemek kritik öneme sahiptir. Belirtileriniz var veya COVID-19 testiniz pozitif çıktıysa ve sosyal izolasyon yapmadıysanız, başkalarını etkileme olasılığınız  vardır. Başkalarına haber vermek, onlara karantinaya alma ve yayılmayı durdurma ve semptomlara dikkat etme fırsatı verir.

Evde Güvenli ve Makul Öz Bakımınızı Yapın

Şu anda COVID-19 için bilinen bir tedavi olmadığını, ilacını, takviyeleri, bitkileri, hiçbir şeyi tekrarlayamıyorum. Tedavimiz olduğunda hepimiz duyacağız. Bu noktada hiçbirinin bir tedavi veya hatta yararlı olduğu kanıtlanmayan ve kesinlikle COVID-19 için sizi tedavi etmeye nitelikli bir kişi tarafından tıbbi gözetim olmadan yapılmaması gereken IV fonksiyonel C vitamini – ki bu fonksiyonel bir ilaç değildir. Naturopatik tıp veya bütünleştirici özel uygulamalar, bitki uzmanlarının uygulamaları veya diğer alternatif bakımlardır.

Peki ne yapabilirsiniz? Sağlığınızı ve doğal bağışıklığınızı destekleyin ve mümkün olduğunca rahat kalmak için semptomları yönetmeye çalışın..

Bir sonraki yazımda “Destekleyici Evde Bakım Uygulamaları”ndan bahsedeceğim. Lütfen yazıyı beğendiyseniz, beğenmeyi ve paylaşmya unutmayın 🙂

Koronavirüs ile ilgili önceki yazılar:

Koronavirüs sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü olması süreci kolayca atlatmanıza yardımcı olacaktır. Bu dönemde stresinizi ve kaygınızı yönetmede size yardımcı olacak besinleri bu yazımda bulabilirsiniz. Kısa ve uzun vadede hem bağışıklık sistemini güçlendirmede hem de sağlıklı yaşam yolculuğunda destek almak isterseniz, iletişime geçebilir ve online danışmanlık sürecini beraber ilerletebiliriz 🙋🏻‍♂️

Randevu için tıkla 🙋🏻‍♂️

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?