Skip to main content

Sosyal İzolasyon!

Korona! Coronavirüs! COVID-19!

Sosyal izolasyon konusunda şu günlerde oldukça fazla uyarılıyoruz. Çünkü hiçbir şey yanlış bilgi kadar hızlı yayılmaz. Duyduğum soruları cevaplamak ve gerçekleri düzeltmek istiyorum.

Size korona virüs nedir, korona virüs belirtileri, korona virüs aşısı var mıdır, korona virüs durumu ve kendinizi bundan ve diğer virüslerden korumak için atabileceğiniz adımlar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermek istiyorum. Başlangıçta serinin 1.2. / 3.  / 4. / 5. yazısını okuyabilirsin. Corona virüsü hakkında  bilgiler çok hızlı değiştiği için daha fazla bilgi sahibi olduğum zaman bu yazıyı güncelleyeceğim. Şimdi serinin 6. yazısını okuma vakti. İyi okumalar 🙂

Sosyal İzolasyon İçin Neye İhtiyacımız Var?

Koronavirüsü çevreleyen olaylar ne kadar garip olsa da, herkesin bunu yenmek için nasıl birlikte çalıştığını düşündüğümde gerçekten duygulandım ve etkilendim! Burada da üzerimize düşeni yapıyoruz. Sıkı sıkı çalışan personelimiz uzaktan çalışmaya başladı. Her gün birbirimizi ofiste görmeyi özlerken, “sosyal mesafenin” artık atılacak doğru adım olduğunu biliyoruz. Umarım hepiniz üzerimize düşeni yaparsınız ve topluluğunuzda oluşturulmuş politikaları izlersiniz.

İtiraf etmeliyim ki, biraz şaka yaptığım anlar var, ancak herkesin sağlığı için en iyisi olduğunu ve sonsuza kadar olmadığını biliyorum. Bir rutin oluşturmak ve bazı ayrıntıları bırakmak çok yardımcı oldu. Yine de, bu günlerden bazıları oldukça kaygılı hissetti. Ne demek istediğimi görmek için ve kaygınız yönetmek için bu yazıya göz atın.

İzolasyon Döneminde Neler Yapılabilir?

  • Evde kal ve ayaklarını uzatıp dilediğini yap. Kitap oku, müzik dinle, araştırma yap vb.
  • Kaygılarınız fazla ise onları yönetmeye çalışın. Nefes egzersizleri, meditasyon, yoga sana iyi gelebilir.
  • Evde yapabileceğiniz egzersizlerle kendini güçlendir!
  • Hayal kur!
  • Plan yap ve yol haritanı çiz. Geleceğe dair düşüncelerini yaz.

Şu anda evde kalıyorum.

Birçok arkadaşım, ailem ve meslektaşlarım da öyle. Büyük olasılıkla siz de öyle.

Bu seçim olabilir. Koşullar tarafından zorlanabilir ve size korkunç strese neden olabilir.

En iyi arkadaşlarımdan bazıları ve bazı insanlar (sağlıkçılar, özel işlerde çalışanar, devlet yetkilileri, vb.) şu anda evde kalamıyor. Onların temelini  “sağlık çalışanları” oluşturmaktadır. Birçoğu, maruz kaldıklarını bilerek yorgunluk ve inanılmaz derecede stres altındadır. Ön cephelerde sağlık hizmetlerinde değil, başka birçok temel işçi de var.

Bu makale herkes içindir. Bu, neden evde olmanın, eğer yapabiliyorsanız, bu kadar önemli olduğu ve evde kalamayanlara nasıl yardımcı olduğu ile ilgilidir. Ve sosyal uzaklaşma döneminde hepimizin nasıl bağlantıda kalabileceğimizle ilgili.

Umarım neden şimdi evde olduğunuzu bilmek bu yükü hafifletir. Şu anda evde kalamıyorsanız, ekonomi bunu kesinlikle önlediğinden veya işiniz ön saflarda olduğundan, bu blog yazısının size biraz ışık ve destek sağladığını umuyorum.

Bundan çıkması gereken bir şey, hepimizin bu işte birlikte olduğumuzu bilmesidir. Çünkü aslında öyleyiz.

Şimdi.. Su anda yapabileceğiniz/takip edebileceğiniz en önemli şeyler:

  • COVID-19 bilgi kaynaklarınızı dikkatli seçin.
  • Temel hazırlık için bu CDC sayfasını kullanın.
  • Enfeksiyon ve hastalık yayılımının önlenmesi için önlemleri uygulayın.
  • Sadece sanal bağlantı mümkün olsa bile, sevdiklerinizle ve topluluğunuzla bağlantıda kalın. #evdekalın #evdekaltrükiye
  • Çocuklarınız varsa, onlarla konuştuğunuzdan emin olun, böylece sizden doğru bilgi alsınlar; korku ve endişelerini yönetmelerine yardımcı olun.

Size sağlık ve gönül rahatlığı ve huzurlu zaman diliyorum.

Koronavirüs sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü olması süreci kolayca atlatmanıza yardımcı olacaktır. Bu dönemde stresinizi ve kaygınızı yönetmede size yardımcı olacak besinleri bu yazımda bulabilirsiniz. Kısa ve uzun vadede hem bağışıklık sistemini güçlendirmede hem de sağlıklı yaşam yolculuğunda destek almak istersen, iletişime geçebilir ve online danışmanlık sürecini beraber ilerletebiliriz 🙋🏻‍♂️

Randevu için tıkla 🙋🏻‍♂️

Bir sonraki yazıyı okumak için takipte kalın: Sosyal Mesafenin Sosyal İzolasyon Anlamına Gelmesi Gerekmez!

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?