Skip to main content

Coronavirüs! COVID-19!

Bu konuda bilgilerle bombalanıyoruz. Çünkü hiçbir şey yanlış bilgi kadar hızlı yayılmaz. Duyduğum soruları cevaplamak ve gerçekleri düzeltmek istiyorum.

Size koronavirüs nedir, koronavirüs belirtileri, koronavirüs aşısı var mıdır, corona virüs durumu ve kendinizi bundan ve diğer virüslerden korumak için atabileceğiniz adımlar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermek istiyorum. Başlangıçta serinin 1.  ve 2. yazısını okuyabilirsin. Bilgiler çok hızlı değiştiği için daha fazla bilgi sahibi olduğum zaman bu yazıyı güncelleyeceğim. Şimdi serinin 3. yazısını okuma vakti. İyi okumalar 🙂

Coronavirüsü Belirtileri Nelerdir?

Şu anda, araştırmacılar koronavirüs semptomlarının maruziyetten 2 gün veya 14 gün sonra ortaya çıkabileceğine inanıyor. Etkilenen bir bölgeye son iki hafta içinde seyahat ettiyseniz, hastalığı geliştiren veya bu hastalığa yakalanan biriyle temas halinde olan biriyle birlikte yaşıyorsanız ve aşağıda belirtilen belirtilerden herhangi birini geliştirdiyseniz, yardım için sağlık uzmanınızı arayın.

En yaygın:

  • Ateş
  • Kuru öksürük
  • Nefes darlığı
  • Balgam (mukus) üretimi
  • Yorgunluk
  • Ağrı ve sızılar
  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • İshal

Ağır vakalarda:

  • Zatürre
  • Böbrek yetmezliği
  • Karaciğer hasarı

Bu semptomlar hastalık boyunca çok hafif olabilir veya ölüm de dahil olmak üzere ciddi solunum problemlerine neden olabilirler. COVID-19’un teşhis edilmesi zor olabilir, çünkü semptomlar soğuk algınlığı veya grip ile karıştırılabilir. Teşhisi doğrulamak için bir laboratuvar testi gerekecektir.

Coronavirüs nasıl teşhis edilir?

Coronavirüs, polimerize zincir reaksiyonu adı verilen bir testle teşhis edilir. Bu test ile sadece virüste bulunan genetik materyal çoğaltılarak kesin tanı koyulabilir.

Coronavirüs nasıl tedavi edilir?

Coronavirüs bir bakteri olmadığı için antibiyotikler işe yaramaz. Şu anda corona virüse özgü bir tedavi yoktur. Ana tedavi, semptomatik tedavidir. Corona virüs tedavisi ve coronavirüs aşısı geliştirme çalışmaları sürmektedir. Her virüs gibi coronavirüste de bağışıklık sistemini güçlü tutmak (yeterli kaliteli uyku, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite) önemlidir.

Çoğu solunum yolu virüsünde, insanlar en semptomatik olduklarında, yani en hasta oldukları zaman en bulaşıcı olabilirler. Bununla birlikte, kanıtlar COVID-19’un semptom geliştirmeden önce virüsü başkalarına yayabileceğinin kanıtıdır. Bu yüzden bir çok ülke ile seyehatler askıya alındı.

Koronavirüs sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü olması süreci kolayca atlatmanıza yardımcı olacaktır. Kısa ve uzun vadede hem bağışıklık sistemini güçlendirmede hem de sağlıklı yaşam yolculuğunda destek almak istersen, iletişime geçebilir ve online danışmanlık sürecini beraber ilerletebiliriz 🙋🏻‍♂️

Randevu için tıkla 🙋🏻‍♂️

Bir sonraki yazıyı okumak için takipte kalın: Koronavirus Neden Bu Kadar Tehlikeli?

Kaynaklar:

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?