Skip to main content

Koronavirüs! Coronavirüs! COVID-19!

Bu konuda bilgilerle bombalanıyoruz. Çünkü hiçbir şey yanlış bilgi kadar hızlı yayılmaz. Duyduğum soruları cevaplamak ve gerçekleri düzeltmek istiyorum.

Size koronavirüs nedir, koronavirüs belirtileri, koronavirüs aşısı var mıdır, corona virüs durumu ve kendinizi bundan ve diğer virüslerden korumak için atabileceğiniz adımlar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermek istiyorum. Serinin 1. yazısını buradan okuyabilirsin. Bilgiler çok hızlı değiştiği için daha fazla bilgi sahibi olduğum zaman bu yazıyı güncelleyeceğim. Şimdi serinin 2. yazısını okuma vakti. İyi okumalar 🙂

Coronavirüsü (COVID-19) Nedir?

Coronavirus, soğuk algınlığından SARS ve MERS dahil olmak üzere ciddi enfeksiyonlara kadar çok çeşitli enfeksiyonlarla ilişkili bir virüs ailesidir. COVID-19 Çin’de 2019’un sonlarında Coronavirüs’ün yeni bir formu olarak ortaya çıktı. Virüsün tam olarak nereden kaynaklandığı belirsizdir, ancak hayvan konakçılarında virüsün insanları enfekte etmesine izin veren viral mutasyon olması muhtemeldir ve bu hayvanlarla temas edenlerin ilk vakaları geliştirdi.

COVID-19 Nasıl Yayılır?

COVID-19, bir kişinin öksürdüğü veya hapşırdığı gibi solunum damlacıkları ile yayıldığı görülmektedir. Araştırmacılar hala COVID-19’un diğer virüslerle ne kadar bulaşıcı olduğundan emin değiller, ancak gripten daha hızlı yayılıyor gibi görünüyor. İletim, büyük olasılıkla insanlar birbirlerinin yaklaşık 180 cm yakınında durduğunda ve muhtemelen uzun süreli temas varsa muhtemeldir. Virüs aynı zamanda fomitler tarafından, yani üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye ve ardından ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunarak yayılabilir. Bununla birlikte, virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmemektedir. Ayrıca Wuhan, Çin’den potansiyel dışkı-oral bulaşma hakkında ön araştırmalar da var.

Toplumun yayılması, bu, insanların nasıl veya nerede enfekte olduklarına dair hiçbir fikirleri olmamasına rağmen, belirli bir coğrafi bölgede virüsün bulaştığı zaman mümkündür – yani, o sırada farkına varmadan maruz kalabilirsiniz ve mümkün semptomları olmayan kişilerin onu yayabileceğine dair – ancak, çoğu yayılma semptomatik bireylerden olmuştur.

Semptomlar Nelerdir?

Farklı virüsler olsalar da, COVID-19 ve grip o kadar benzer semptomları paylaşır ki hangisi olduğunu ayırt etmek zor olabilir – ve test yapmadan bile bir doktor söyleyemeyebilir. Her ikisi de ateş, öksürük, vücut ağrıları, yorgunluk ve ciddi vakalarda pnömoniye neden olabilir.

Sözleşme yaparsanız, COVID-19 semptomları büyük olasılıkla şunları içerecektir:

  • Ateş
  • Kuru öksürük
  • Nefes darlığı

Diğer semptomlar arasında yorgunluk, balgam üretimi, kas veya eklem ağrıları ve ağrıları, boğaz ağrısı ve baş ağrısı sayılabilir. Bulantı veya kusma hastaların küçük bir yüzdesinde (% 5) bildirilmiştir.

Gastroenteroloji dergisinde yayınlanan iki makaleye göre, COVID-19’lu hastalar, yaygın solunum yolu semptomlarından önce ishal, bulantı, kusma ve karın rahatsızlığı gibi gastrointestinal semptomlar yaşayabilirler.

Bu semptomlar maruziyetten 2-14 gün sonra ortaya çıkabilir ve tüm semptomlar her zaman mevcut değildir. Hem grip hem de soğuk algınlığı ateş ve öksürüğü içerebilir; grip daha yüksek ateş ve sık sık şiddetli ağrı ve sancılar için kötü şöhretlidir. COVID-19 semptomları, bunu yapan kişilerin yaklaşık% 85’inde hafiftir. Şiddetli vakalar ve ciddi komplikasyonlar yüksek risk olarak kabul edilenlerde daha yaygındır; bazı durumlarda pnömoniye, solunum komplikasyonlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Kimler yüksek riskli olarak kabul edilir? CDC’ye göre, bu yaşlı yetişkinleri (65+) ve kalp hastalığı, diyabet veya akciğer koşulları gibi ciddi kronik tıbbi durumları olanları içerir. Sigara içen olmak COVID-19 riskinizi de artırabilir.

Gripten Nasıl Ayrılır?

Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde olduğumuz göz önüne alındığında, hafif bir COVID-19 formuyla sözleşme yapmak ve buna sahip olduğunuzu bile fark etmek mümkün değildir. Aslında, birçok insan virüse yakalanacak ve hiç semptom geliştirmeyecek veya semptomlarınız olabilir ve sadece yaygın mevsimsel hastalıklardan birine sahip olduğunuzu varsayabilirsiniz – bence şu anda öksüren, hapşıran veya ateşi olan herkes en azından  bir miktar endişe yaşıyor.

Cesaretlenmek. Bunun hepimiz için korkutucu olduğunu bilsem de, bu sonraki makalede tartıştığım gibi, COVID-19’u geliştiren çoğu insan komplikasyon olmadan geçecek ve sağlığınızı korumak ve hastalığı önlemek için yapabileceğiniz çok büyük bir miktar var.

Koronavirüs sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü olması süreci kolayca atlatmanıza yardımcı olacaktır. Bu dönemde stresinizi ve kaygınızı yönetmede size yardımcı olacak besinleri bu yazımda bulabilirsiniz. Kısa ve uzun vadede hem bağışıklık sistemini güçlendirmede hem de sağlıklı yaşam yolculuğunda destek almak istersen, iletişime geçebilir ve online danışmanlık sürecini beraber ilerletebiliriz 🙋🏻‍♂️

Randevu için tıkla 🙋🏻‍♂️

Bir sonraki yazıyı okumak için takipte kalın:  Coronavirüs (COVID-19) Belirtileri Nelerdir?

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?