Skip to main content

COVID-19! Koronavirüs! Coronavirüs!

Bu yazımda size Potasyum-Koronavirüs ilişkisini açıklayan bir çalışmayı özetlemeye çalışacağım.

COVID-19’da düşük serum potasyum ve müdahaleler üzerine düşünceler: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.27.20028530v1

Size koronavirüs nedir, koronavirüs belirtileri, koronavirüs aşısı var mıdır, corona virüs durumu ve kendinizi bundan ve diğer virüslerden korumak için atabileceğiniz adımlar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermek istiyorum ve koronavirüs hakkında araştırma yazıları oluşturmuştum. Bu seri yazılarını yazının sonuna ekleyeceğim.

Koronavirüs Nedir ve Nereden Geldi?

İlk olarak, adlandırmadan başlayalım. Yeni virüsün kendisine SARS-CoV-2 denir. Neden olduğu hastalık COVID-19 olarak adlandırılmıştır. Aynı zamanda “yeni koronavirüs” olarak da adlandırılır çünkü yeni bir virüsdür.

Tüm virüsler, bir proteinde bulunan bir nükleik asitten (genellikle RNA ve bazen DNA) oluşan mikroskobik biyolojik ajanlardır. Bu nükleik asitler vücudumuzda bulunan aynı yapı taşlarıdır. Bir virüs kendisini doğrudan bir ana bilgisayarın hücrelerinin içine yerleştirir ve hızla çoğalır.

Koronavirüsler, bu yenisini içeren, bir taca benzeyen başak benzeri yapılara sahiptir. İşte bu noktada “korona” kısmı devreye giriyor. Tacın protein sivri uçları virüsün hücrelerimize yapışmasını sağlıyor. SARS-CoV-2’nin diğer tüm koronavirüslerden farklı olmasının nedenlerinden en az biri, benzersiz bir başak proteinine sahip olmasıdır. Bu özel proteinin üzerinde furin adı verilen bir konakçı hücre enzimi tarafından aktive edilen bir yer vardır.

COVID-19’da Düşük Serum Potasyum Seviyeleri ve Müdahaleler Üzerine Düşünceler

COVID-19’da düşük serum potasyum ve müdahaleler üzerine düşünceler: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.27.20028530v1

Çin’deki Wenzhou Hastanesi ile işbirliği içinde çalışan 175 COVID pozitif hastayı içeren bir çalışmada, neredeyse tümünün muhtemelen ACE2 reseptörleri ve renin-anjiyotensin sistemi üzerindeki COVID-19 mekanizmaları nedeniyle hipokalemi (düşük serum potasyum) olduğu tespit edildi. COVID, sodyum koruyucu ve potasyum kaybına neden olan bir hiperaldosteronizm tür dengesizlik yaratabilir. COVID’den önce zaten düşük potasyum olanlar kötüleşmeye meyilli olduğu bulunmuş.. Potasyum iyonu takviyelerine iyi yanıt veren düşük serum potasyumu olan kişilerin daha iyi sonuç aldığı belirtilmiş.

Ayrıca, idrar K + (potasyum) kayıplarının çözülmesinin, renin-anjiyotensin sistemi üzerindeki etkilerin iyileşmesini tanımlamak için hassas bir biyobelirteç olabileceği de kaydedildi.

İlginç bir şekilde, sadece COVID patofizyolojisi, ACE2 kaynaklı hiperaldosteronizm yoluyla potasyum israfını tetiklemekle kalmaz, aynı zamanda düşük hücre içi potasyumun NLRP3 inflamatını bazılarını tetiklediği ortaya çıkar. NLRP3 aktivasyonu, COVID tarafından indüklenen sitokin fırtınası için belirteçtir.

Çok basit bir eve götürme mesajı ile bizlere “hepimizin COVID önleme protokolümüzün bir parçası olarak bir sürü potasyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiği” söylenmektedir. Aktif COVID enfeksiyonu ile, bazılarımız (belki çoğumuz?) muhtemelen takviye ihtiyacımız var.

Potasyum eksikliği son derece yaygındır. İnsanlar sodyum ve potasyum alımını çeviren tek memelilerdir; daha yüksek sodyum tercih edilir. Bu nedenle, herkesin diyet potasyumu hakkında temel bir COVID önleyici olarak düşünmesini şiddetle tavsiye ediliyor. Mümkünse, test yaptırmayı düşünün. Serum potasyumunun 4-5 mEq/L arasında olmasını gerekmektedir.

Koronavirüs Öncesi ve Sonrası Potasyum Müdahalesi Nasıl Yapılmalıdır?

Hepimiz güvenle bol miktarda potasyum yiyebiliriz!

  • SebzelerKuşkonmaz, enginar, brokoli, karnabahar, koyu yapraklı yeşillikler (örn. lahana, hardal yeşillikleri, ıspanak, swiss chard, şalgam yeşillikleri), kereviz, yeşil fasulye, mantar, yaban havucu, patates, kabak, tatlı patates, domates, kış kabak.
  • Meyveler Avokado, muz, kavun, kiraz, incir, yeşil kivi, portakal kuru erik. Baklagiller – Mercimek, lima fasulyesi, kuru fasulye, kırmızı barbunya fasulyesi, beyaz fasulye.

Yüksek tansiyonu olanların 99 mg potasyum (potasyum takviyelerinde tipik sınır) üzerinde takviye almayı düşünmesi gerekebilir, Ancak ilk önce doktor onayını almalısınız, özellikle antihipertansiflerle başetmeye çalışıyorsanız!. Serum potasyum seviyelerini takip etmek de bazıları için çok akıllı bir seçim olabilir.

Koronavirüs sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü olması süreci kolayca atlatmanıza yardımcı olacaktır. Bu dönemde stresinizi ve kaygınızı yönetmede size yardımcı olacak besinleri bu yazımda bulabilirsiniz. Kısa ve uzun vadede hem bağışıklık sistemini güçlendirmede hem de sağlıklı yaşam yolculuğunda destek almak isterseniz, iletişime geçebilir ve online danışmanlık sürecini beraber ilerletebiliriz 🙋🏻‍♂️

Randevu için tıkla 🙋🏻‍♂️

Koronavirüs ile ilgili önceki yazılar:

Kaynaklar:

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?