Skip to main content

Okuma ve sürekli gelişim, her fizyoterapistin temel gayesidir. Öğrenmeyi bıraktığımız gün, büyümeyi bıraktığımız gün. Ve büyümezsek ne olur? Durgunlaşırız!. Bu yüzden bugün de sizinle nörolojik rehabilitasyon ile ilgilenen fizyoterapistlerin okuması gereken en iyi 10 kitabı sizler için düzenledik. Bir önceki blog yazımızda ortopedik rehabilitasyon kitapları ile ilgili bir yazı yazmıştık. Dilerseniz o yazımıza da göz atabilirsiniz. 🙂

Nörolojik Rehabilitasyon Fizyoterapistlerinin

Okuması Gereken 10 Kitap

1- Neurological Physiotherapy: A Problem-Solving Approach

Bir problem çözme yaklaşımı, bir hastanın semptomlarını tanımlayabilmede veya sorunları çözebilmede ve teşhis etiketlerinin ayrıntılı açıklamalarına odaklanmak yerine sorunları ele almak için müdahaleleri değerlendirmede yararlıdır.
Nörolojik hasarın bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek duruş ve hareket zorluklarının (postür) yönlerini açıklar ve fizyoterapistin her hasta için uygun tedavi programını planlamasına yardımcı olmak için rehberlik eder. Nörolojik rehabilitasyon fizyoterapistleri için gerçekten yararlı bir kitap.

2- Neurological Physiotherapy Pocketbook

Kas-iskelet fizyoterapistleri için cep kitabına benzer şekilde, bu küçük cep kitabı nörolojik fizyoterapistler için vazgeçilmez bir yardımcı kitaptır. Klinik ortamlardaki mevcut kanıtlar için benzersiz ve kullanımı kolay bir formatta kanıta dayalı temel bilgiler sağlar. Bu kitap, öğrenci fizyoterapistleri ve öğretmenleri ile nitelikli klinisyenler için kanıta dayalı uygulama için değerli bir rehber olmalıdır.

3- Physical Management In Neurological Rehabilitation

Nörolojik fizyoterapide en çok satanlardan biri olan bu kitap, nörolojinin temel kavramlarına, spesifik nörolojik durumlara ve nörolojik rehabilitasyonda kullanılan ilgili fizik tedavi yaklaşımlarına kapsamlı bir giriş sağlar. Herhangi bir sağlık bağlamına ve ortamına uygun fiziksel yönetim ve hareket sınırlamaları hakkında kapsamlı ve kullanışlı bir referanstır. Son zamanlarda nörolojik fizyoterapide sanal gerçeklik ve oyun bölümleri ile güncellenmiştir.

4- Neurological Rehabilitation: Optimizing motor performance

Carr ve Shephard’ın nöromüsküler kontrol, biyomekanik, motor beceri öğrenme ve biliş ve eylem arasındaki bağlantıyı, patoloji ve adaptasyondaki gelişmelerle ilgili bilimsel araştırmalara dayanan motor disfonksiyonu olan bireyler için nörolojik rehabilitasyon modelini tanımlayan klasik bir kitap . Kitabın en önemli özelliği, eyleme özgü eğitim ve performansı artırmak için egzersiz için bir çerçeve sağlamak üzere sunulan biyomekanik modellerdir.

5- The Brain Injury Rehabilitation Workbook

Bütüncül bir yaklaşıma dayanan bu son teknoloji çalışma kitabı, ilerlemeyen beyin hasarı olan hastaları desteklemek için araçlar ve kaynaklar sağlar. Dikkat, hafıza, yürütücü işlevler, ruh hali ve iletişim gibi alanlarda beceri geliştirme, telafi edici stratejiler ve öğretme için etkili stratejiler açıklanmaktadır. Yaşamı değiştiren bir yaralanmanın ardından kimlik değişikliği sürecinin kolaylaştırılmasına özellikle dikkat edilir. Kolay fotokopi için büyük boyutlu bir formatta cilt 93 tekrarlanabilir hasta çalışma kağıdı içerir.

6- Head Injury: A Practical Guide

Bu kitap, profesyoneller, aileler ve bakıcılar için kafa travmasının neden olduğu gizli psikolojik, sosyal, davranışsal ve duygusal sorunların rehberidir. Pratik ve basit bir tarzda yazılmış, tıbbi problemleri, rehabilitasyonu ve bireylerin ve ailelerin kafa travması sonrası hayatın gerçeklerine uyarlanmasını ele alıyor. Kişisel deneyimler, olgusal bilgiler ve araştırmalar ve kafa travması ile ilgili zorluklarla başa çıkma yolları hakkında özel rehberlik ve pratik tavsiyeler içerir.

7- Practical Neuropsychological Rehabilitation in Acquired Brain Injury: A Guide for Working Clinicians 

Kitap, edinilmiş beyin hasarı olan hastalarla çalışmanın karmaşıklığını kabul eder ve okuyucuya pratiklerini geliştirmek için pratik ve kullanışlı bir kılavuz yöntemi sağlar. Metin boyunca, uygulanabilir uygulamayı kolaylaştırmak için vaka çalışmaları ve pratik öneriler iletilmektedir. Kitap, nörolojik rehabilitasyonda altın bir standarttır ve eğitimde (psikopatoloji, nöropsikoloji ve psikoterapi konusunda eğitim vermekle sorumlu olanlar için) ve akut beyin hasarı sonrası yaygın olarak görülen konularla ilgilenenlere yönelik bir dizi profesyonelleri hedeflemektedir. Fizyoterapistler olarak, fiziksel rehabilitasyon ile birlikte bilişsel ve psikolojik unsurları ele almak için birlikte anlayabilmemiz ve birlikte çalışabilmemiz önemlidir.

8- Explain Pain

Ağrıyı anlama ve yönetme sürecini derinleştirmeyi amaçlar. Vücudu hem terapistler hem de acı çekenler için ilginç bir okuma yapacak şekilde hayata geçirir. Tüm ağrılar gerçektir ve birçok insan için günlük yaşamın zayıflatıcı bir parçasıdır. Artık şeylerin neden incittiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın aslında birisinin acılarını anlamasına ve günlük yaşamlarını sürdürmesine yardımcı olabileceği bilinmektedir.

9- Stroke Rehabilitation: Guidelines for Exercise and Training to Optimize Motor Skill

Konusunda iki uzman tarafından yazılan İnme Rehabilitasyonu, Carr ve Shepherd’ın uluslararası saygın inme rehabilitasyonu sistemini sunar. Bilim ve klinik pratiğin açık ve kapsamlı bir şekilde birleştirilmesi, bunu fizyoterapistler, mesleki terapistler ve inmeli hastaların rehabilitasyonuna katılan herkes için vazgeçilmez bir kitap haline getirir. Protokoller, kritik bileşenleri, uyarlanabilir hareketleri ve tedavinin planlanmasına yardımcı olmak için ne yapılacağını vurgulayarak adım adım inme rehabilitayonu bu kitapta sunulur.

10- Therapy Outcome Measures for Rehabilitation Professionals

Bu kitap, terapistlerin zaman içinde meydana gelen değişiklikleri izlemek için bir bozukluk/aktivite, katılım ve refahın dört alanındaki bir hastanın/danışanın göreceli yeteneklerini ve zorluklarını tanımlamasına olanak tanır. Bu yaklaşım güvenilirlik ve klinik geçerlilik açısından titizlikle test edilmiştir. Kullanımı hızlı ve kolaydır, tamamlanması sadece birkaç dakika sürer ve tedavi planlaması, klinik yönetim ve araştırma için kullanılmıştır.

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

 

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?