Skip to main content

Okuma ve sürekli gelişim, her fizyoterapistin temel gayesidir. Öğrenmeyi bıraktığımız gün, büyümeyi bıraktığımız gün. Ve büyümezsek ne olur? Durgunlaşırız!. Bu yüzden bugün sizinle ortopedik rehabilitasyon ile ilgilenen fizyoterapistlerin okuması gereken en iyi 10 kitabı sizler için düzenledik.

Ortopedik Rehabilitasyon Fizyoterapistlerinin

Okuması Gereken 10 Kitap

1- The Physiotherapist’s Pocketbook: Essential Facts at Your Fingertips, 3rd edition

Bu büyük küçük kaynak kitap, tek bir kullanışlı cep boyutlu kitapta temel gerçekler ve bilgiler içeren harika bir yardımcı nottur. Anatomi ve nöroanatomi bölümleri, faydalı MSK testlerinin kapsamlı bir listesi ile birlikte gerçekten iyi. Düzen ve bölümler yararlıdır. Bu, ekler ve açık diyagramlar ve resimlerle daha da desteklenir. Gerçeklerden gelen renk kodlu metin vurgulama başlıkları, kolay tarama ve bilgi bulma sağlar.

2- Special Tests in Musculoskeletal Examination: An evidence-based guide for clinicians

Kas-iskelet muayenesinde kullanılan özel testlerin çoğalması, klinisyeni emrinde çok çeşitli fiziksel testlerle terk etmiştir. Kas-İskelet Muayenesinde Özel Testler, 150’den fazla periferik test ile kullanışlı tek elden bir kılavuzdur. Klinik bağlam ve kanıt tabanı iyice araştırılmış ve klinik ipuçları ve uzman görüşü eklenmesi fizyoterapistin en uygun testleri seçmesini ve sonuçları anlamlı bir şekilde yorumlamasını sağlayacaktır.

3- Musculoskeletal Examination and Assessment

N. Petty ve K. Barnard’ın kas-iskelet sistemi muayenesi ve değerlendirmesi, bir kas-iskelet fizyoterapisti için kapsamlı değerlendirme araçları sağlayan seçkin kitaplardan biridir. Testler ve prosedürler kısa ve öz bir şekilde tarif edilmiştir. Diğer bazı kitapların aksine, sadece çok sayıda test sağlamaz, aksine klinik karar verme ve akıl yürütmeye odaklanır.

4- Grieve’s Modern Musculoskeletal Physiotherapy

İlk olarak Gregory Grieve tarafından 1981 yılında yayınlanan klasik kitaplardan biri olan bu modern dördüncü baskı, araştırma ve kanıta dayalı uygulamalarla daha da geliştirilmiş ve desteklenen klasik kavramları içermektedir. Hem klinik uygulamadan hem de uygulayıcılarla en alakalı olan ilgili temel bilimlerden en son teknoloji araştırmalarını bir araya getirir. Ele alınan konular ve katkıda bulunan yazarlar, kas-iskelet fizyoterapisi (ortopedik rehabilitasyon) alanındaki en iyi ve klinik olarak anlamlı çağdaş çalışmayı yansıtmaktadır.

5- Brukner and Khan’s Clinical Sports Medicine

Bu kitabın başlığı, hedef kitlenin her bir kas-iskelet koşulunun kapsadığı mükemmel ayrıntı seviyesi olan spor fizyoterapistleri olduğunu gösterirken, tüm kas-iskelet fizyoterapistleri için belki de vazgeçilmez bir kitap olduğunu iddia edebiliriz. İlk cilt olan Klinik Spor Tıbbı: Yaralanmalar, sporla ilgili yaralanmaların önlenmesi, teşhisi ve tedavisinin tüm yönleri için temel rehberdir. İkinci cilt olan Klinik Spor Tıbbı: Egzersiz Tıbbı, egzersizin sağlık yararlarına ve spordaki tıbbi konulara odaklanır.

6- Orthopaedic Physical Assessment

Bu, üniversite sınavlarında veya daha sonra klinik uygulama sırasında değerlendirme prosedürlerinin ve objektif testlerin gözden geçirilmesi için her zaman okunması gereken bir kitap. Yeni güncellenen bu tam renkli kaynak, değerlendirmenin çeşitli yönleri için gerekçelerle nöromüsküler-iskelet sistemleri için  bir değerlendirme yapmaya sistematik bir yaklaşım sunar. Bu kapsamlı metin, vücudun her başını, başını ve yüzünü, yürüyüş, duruş, acil bakım, değerlendirme ilkeleri ve hazırlık öncesi değerlendirme konularını kapsar.

7- Clinical Reasoning in Musculoskeletal Practice

Kas-İskelet Uygulamasında Klinik Akıl Yürütme, kas-iskelet uygulayıcısının akıl yürütme becerilerini geliştirmek için gerekli çağdaş bilgi ve düşünme kapasitesini kazanması için gerekli bir okumadır. Şimdi 2. baskısında, uzman klinik akıl yürütmeyi gösteren gerçek dünya vaka örnekleri ile güncel klinik akıl yürütme bilgisinin tek hepsi bir arada olduğu bir cilttir.

8- Explain Pain

Ağrıyı anlama ve yönetme sürecini derinleştirmeyi amaçlar. Vücudu hem terapistler hem de acı çekenler için ilginç bir okuma yapacak şekilde hayata geçirir. Tüm ağrılar gerçektir ve birçok insan için günlük yaşamın zayıflatıcı bir parçasıdır. Artık şeylerin neden incittiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın aslında birisinin acılarını anlamasına ve günlük yaşamlarını sürdürmesine yardımcı olabileceği bilinmektedir.

9- Physical Rehabilitation

Bu klasik ders kitabı, temel cerrahi, tıbbi ve terapötik müdahalelerin entegre edilmesinden en uygun değerlendirme prosedürlerinin nasıl seçileceğine, rehabilitasyon hedeflerinin geliştirilmesine ve bir tedavi planının uygulanmasına kadar yetişkin hastaların rehabilitasyon yönetimi hakkında bilmeniz gereken her şeyi içerir. Düşme önleme, sanal gerçeklik rehabilitasyonu, vücut ağırlığı koşu bandı eğitimi ve üst ekstremite amputasyonları ve protezleri kapsayan stratejileri kapsar.

10- Therapy Outcome Measures for Rehabilitation Professionals

Bu kitap, terapistlerin zaman içinde meydana gelen değişiklikleri izlemek için bir bozukluk/aktivite, katılım ve refahın dört alanındaki bir hastanın/danışanın göreceli yeteneklerini ve zorluklarını tanımlamasına olanak tanır. Bu yaklaşım güvenilirlik ve klinik geçerlilik açısından titizlikle test edilmiştir. Kullanımı hızlı ve kolaydır, tamamlanması sadece birkaç dakika sürer ve tedavi planlaması, klinik yönetim ve araştırma için kullanılmıştır.

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

 

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?