Skip to main content

Enerji dengesi, enerji alımınız ile enerji çıktınız veya her gün yaktığınız kalori sayısı arasındaki farktır. Zaten hayat tamamen dengeye ulaşmakla ilgili, değil mi? Bir önceki yazımızda enerji dengesini açıklamıştık (linke tıklayarak okuyabilirsiniz.) Bugünkü yazımızda enerji dengesini değiştirmek için neler yapılabileceğini açıklamaya çalışacağız.

Enerji Dengenizi Kilo Vermek İçin Nasıl Değiştirilirsiniz?

Enerji dengenizi değiştirmenin sadece üç yolu vardır. Kısacası, kalori alımınızı azaltmanız, enerji çıkışınızı arttırmanız veya 5 kilo vermek için gereken kalori açığını elde etmek için iki seçeneği birleştirmeniz gerekir. Sizin için doğru yöntem sağlık geçmişinize, yaşam tarzınıza ve kişisel tercihlerinize bağlıdır.

1-Enerji Dengesi İçin Kalori Alımınızı Azaltın

Egzersiz yapamıyorsanız veya egzersiz yapmaktan kesinlikle nefret ediyorsanız, kilo vermek için kalori alımınızı günde 500 ila 1000 kalori azaltabilirsiniz. Bununla birlikte, kilo bittiğinde, bu seçeneği tercih eden kişiler kiloyu korumakta zorlanabilirler.

Siz inceldikçe metabolizmanız değişir. Bu, enerji çıkış numaranızın azaldığı ve enerji dengesine ulaşmak için enerji girişinizi daha da azaltmanız gerektiği anlamına gelir. Kısacası, daha az yemek zorundasınız. Birçok insan için daha az yemek uzun vadede makul veya sürdürülebilir değildir.

2-Enerji Dengesi İçin Fiziksel Aktivitenizi Artırın

Daha fazla egzersiz yaparak enerji dengenizi de değiştirebilirsiniz. Ancak her gün bir egzersiz ile ekstra 500-1000 kalori yakmak çok zordur. Çoğu insan için, 45 dakika veya daha fazla süren yoğun bir kilo vermek için spor (egzersiz antrenmanı) gerektirir. Ve bunu her gün yapmanız gerekir.

Düzenli fiziksel hareket içeren bir işte olmadığınız sürece, bu seçenek en makul olmayabilir ve sizi yaralanma riski altına sokabilir.

3-Artan Aktivite ve Diyet Değişikliklerini Birleştirin

Hem kalori alımınızda hem de fiziksel aktivitenizde küçük ayarlamalar yapmak genellikle en makul ve sürdürülebilir kilo kaybı yöntemi olarak önerilir.

Bu yöntemi kullanarak, bir egzersizle birkaç yüz ekstra kalori yakabilir ve hedefinize ulaşmak için tatlı veya yüksek kalorili atıştırmalıkları ortadan kaldırarak kaloriyi azaltabilirsiniz. Ayrıca, zayıfladıktan sonra kilonuzu korumanın en iyi yoludur.

Özet olarak; kilo vermek için enerji dengesi denklemini ilk kullanmaya başladığınızda sabırlı olun. Sayılarınızı ayarlamak ve sonuçları görmek bir veya iki hafta sürer. Günlük enerji dengenizi etkileyen ve kilo verme sürecini daha karmaşık hale getirebilecek birçok faktör vardır. Ancak enerji dengesi denklemi her kilo verme planının ve diyetinin temelidir.

Ne kadar çok kullanır ve anlarsanız, kilo vermeniz ve kilonuzu iyi durumda tutmanız daha olasıdır.

Kaynak:

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?