Skip to main content

Sağlıklı beslenme; kendinizi iyi hissetmek, daha fazla enerjiye sahip olmak, sağlığınızı geliştirmek ve ruh halinizi dengelemekle ilgilidir. Bu yazımızda sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilinmesi gerekenleri ve bunun için neler yapmanız gerektiğini açıklamaya çalıştık.

Sağlıklı Beslenme Nedir ?

Dengeli beslenme; katı ve sıkı diyet kısıtlamaları, sevdiğiniz gıdaları yiyememeniz veya diyetinizden çıkarma ile ilgili değildir; kendinizi iyi hissetmek, daha fazla enerjiye sahip olmak, sağlığınızı geliştirmek ve ruh halinizi dengelemekle ilgilidir.

Sağlıklı Beslenme Diyeti Nasıl Olur ?

Sağlıklı bir diyet aslında çok karmaşık değildir. Bazı spesifik gıdalar farklı bir etkiye sahip olduğu söylense de, sizin için önemli olan dengeli beslenmektir. Sağlıklı bir diyetin temel taşı, mümkün olduğunca işlenmiş yiyeceklerin, paketli gıdaların gerçek yiyeceklerle değiştirilmesi olmalıdır. Mümkün oldukça doğal yapım yiyecekleri yemeniz; sağlık biçiminize büyük bir fark katabilir.

Günümüzde popüler diyetler genellikle doğru ile ilişkilidir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için diyetinizde protein, yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral dengesine ihtiyaç duyarız. Sağlıklı beslenme diyet listesi, belli yiyecek kategorilerini ortadan kaldırmanızı önermez, her kategoriden en dengeli seçenekler arasından seçim yapmanızı gerektirir. Eğer gerek duyulursa gıda takviyesi ürünleri de alınabilir.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

  • Gün içerisinde bol bol su için (2-2.5 lt)

Su yaşamın başlangıcıdır. Vücudun doğru çalışmasına yardımcı olurken metabolizmayı hızlandırır ve atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Aldığınız kalorinin 1 – 1.5 ml katı kadar su içmelisiniz.

  • Yemeklerinizi kendiniz hazırlayın

Yemeklerinizi kendiniz hazırladığınızda ne kadar kalori aldığınızı farketmenize yardımcı olur.

  • Kolay hazırlanabilir yemekler ile başlayın

Kaloriyi sayımı (kalori hesabı) yapmak yerine diyetinizi renkli, çeşitlilik ve tazelik açısından zenginleştirin. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan kaçınmaya çalışın ve daha taze doğal besinler kullanmayı tercih edin.

  • Etiketleri okuyup besin değerlerini kontrol edin

Üreticiler genellikle sağlıklı olduğunu iddia eden gıdalarla birlikte ambalajlı yiyeceklerde büyük miktarda şeker veya sağlıksız yağları gizlediklerinden, yiyeceklerinizde nelerin bulunduğunun farkında olmak önemlidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde etiketleme kuralları FDA tarafından belirlenirken, ülkemizde bu konu mevzuatlarda ele alınmaktadır.

Kaynaklar:

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?