Skip to main content

Enerji dengesi nedir? Hayat tamamen dengeye ulaşmakla ilgili, değil mi? Kilo vermeye çalışıyorsanız değil. Ne yazık ki, bir kalori dengesine ulaşırsanız, kilo vermezsiniz. Mükemmel dengelenmiş bir kalori denklemi kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Pozitif bir kalori dengesi kilo alımı yaratır. Eğer incelmek istiyorsanız, bir kalori açığı veya negatif bir kalori dengesi oluşturmanız gerekir.

Enerji Dengesi Nedir?

Enerji dengesi, kalori girdiniz (veya vücudunuza koyduğunuz kalori sayısı) ile kalori çıktınız veya her gün yaktığınız kalori sayısı arasındaki farktır. (kalori hesaplama)

Bazı insanlar kalori dengesi denklemini “içeri kalori, dışarı kalori” denklemi olarak adlandırırlar. Kilo vermek istiyorsanız kalori ihtiyacı hesaplamanız gerekir. Bu denklem, tüm kilo verme programınız için bir başlangıç ​​noktası sağlar.

Kalori dengesi denklemi: Kalori girişi – Kalori çıkışı

Kalori Dengesi ve Kilo Kaybı

Enerji dengenizi anladıktan sonra, sonuca bir göz atın. Olumlu bir vücut kalori dengesi, negatif bir kalori dengesi veya mükemmel bir dengeye sahip olacaksınız.

  • Mükemmel Denge: Enerji denkleminizin sonunda 0 ile sonuçlanırsanız, mükemmel bir kalori dengesi buldunuz. Bu durumda, kilo almaz veya kaybetmezsiniz. Mükemmel kalori dengesi, kilo verme yolculuklarının ağırlık bakım aşamasında olan insanlar içindir.
  • Pozitif Enerji Dengesi: Eğer pozitif bir sayı ile sonuçlanırsanız, kilo alımı için doğru dengeyi elde etmiş olursunuz. Hamile kadınlar, büyüyen çocuklar ve toplanmaya çalışan halterciler gibi bazı insanlar için bu sağlıklı bir durumdur.
  • Negatif Enerji Dengesi: Negatif bir sayı ile sonuçlanırsanız, kilo kaybı için gerekli olan kalori dengesizliğini buldunuz. Bu dengesizliğe enerji açığı da denir. Bu, ölçekleri inceltmek için eğimli olduğunuz anlamına gelir. En iyi sonuçlar için, haftada 1-2 kilo vermek için günde 500-1000 kalori negatif kalori dengesi istiyorsunuz.

Kilo vermek hedefinizse ve enerji denkleminiz dengeli veya pozitifse, endişelenmeyin. Bakiyenizin negatif olduğunu fark ettiyseniz, ancak toplam -500 kalori hedefinin altında kalıyorsa, bu da iyidir. Numaranızı değiştirmenin ve başarılı bir şekilde kilo vermenin üç farklı yolu vardır.

Bir sonraki blog yazımızda onlardan bahsedeceğiz. Bol enerji ve dengeli günler dileriz.. 🙂

Kaynak:

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen
Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?