Skip to main content

Histamin intoleransı çekiyor musunuz?

Düşük histaminli bir diyet izlemeniz istendi, ancak bunun ne anlama geldiği konusunda biraz düşünceli mi hissediyorsunuz?

Bu konuyla ilgili kapsamlı yazı serisi oluşturdum. Serinin ilk yazısını okuyup bu yazı ile devam edebilirsiniz. Şimdi serinin ikinci yazısında histamininin ne zaman sorun olduğunu öğreneceğiz.

Histamin Ne Zaman Sorun Oluyor?

Histamine, sadece histamini doğru bir şekilde metabolize etmemize izin vermeyen metabolik rahatsızlıklarımız olduğunda bir sorun haline gelir. Histamine oluştuğunda, spesifik enzimler tarafından parçalanır. Merkezi sinir sisteminde hitamin N-metiltransferaz (HMT) ile metabolize olurken, sindirim  sisteminde diamin oksidaz (DAO) ile parçalanır.

Uzmanlar DAO’nun histamin metabolizmasında rol oynayan ana enzim olduğunu belirtmektedir ( 1 ). Enzim histamini, vücutta herhangi bir reaksiyonu tetiklemeyen imidazol asetaldehite dönüştürür. DAO, vücutta meydana gelen çok sayıda kimyasal reaksiyonun dengesi için gereken sabit bir histamin seviyesini sağlamaktan sorumludur.

Değiştirilmiş DAO Enzim Üretimi:

Bazı bireyler, farklı bir dizi faktöre dahil (DAO üretimini değiştirmiş 2 ):

  • Küçük Bağırsak Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO) – bazı bağırsak mikropları metabolizmalarının bir yan ürünü olarak yüksek miktarda histamin üretir.
  • Bakır, Vit C ve B6 Eksikliği : Bakır ve Vit C, DAO enziminin önemli bileşenleridir ve B6, DAO’nun histamin parçalamasını sağlayan önemli bir kofaktördür.
  • Sızıntılı Gut Sendromu: Bağırsak geçirgenliği, vücutta kötü DAO işlevine katkıda bulunabilecek büyük inflamatuar stres yaratır.

DAO enzimindeki genetik polimorfizmler – bu 23andme SNP’lerde görülebilir. Homozigot bir DAO, birini histamin intoleransı geliştirmeye daha duyarlı hale getirir.

Bazı İlaçların Kullanımı:

  • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (ibuprofen, aspirin)
  • Antidepresanlar (Cymbalta, Effexor, Prozac, Zoloft)
  • Bağışıklık modülatörleri (Humira, Enbrel, Plaquenil)
  • Antiaritmikler (propanolol, metaprolol, Cardizem, Norvasc)
  • Antihistaminikler (Allegra, Zyrtec, Benadryl)
  • Histamin (H2) blokerleri (Tagamet, Pepcid, Zantac)

Uzman Dr Amy Myers MD göre, “Histamine blokerleri, bir sınıf asit düşürücü ilaçlar, onlar histaminin hoşgörüsüzlük önlemeye yardımcı olur gibi görünüyor, bu ilaçlar olabilir vücudunuzda aslında dasitanî DAO düzeyleri” ( 3 ).

Chris Kresser L.AC‘a göre, “Histamine, kümülatif bir problem olduğu için tipik gıda duyarlılıklarından veya alerjenlerden farklıdır ” ( 4 ). Bu nedenle, ya çok fazla histamin molekülü aldığımızda ya da DAO enzimini histaminlerin sistemi aşırı yüklediği noktaya indirgediğimizde semptomlarımız olmaya başlar. Bu semptomlar vücut histaminleri metabolize edip onları sistemden kaldırana kadar sürer.

Serinin 3. yazısında Histamin İntoleransını anlatmaya çalışacağım. Sağlıklı günler dilerim.

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?