Skip to main content

Basit şekere hayır diyemiyor musunuz? Sizin için şeker = bağımlılık mı?Basit şeker bağımlısı biriyseniz, sizin için iyi olandan daha fazla şeker yersiniz. Ancak, yemenin zevklerinden çok – ve varsa – fedakarlık etmeden daha az şeker yemek tamamen mümkündür. Kulağa şaşırtıcı gelse de, şekersiz beslenen birçok insan yeni yeme alışkanlıklarını eskilerinden daha keyifli bulduklarını söylüyor.

Şeker endüstrisi işin kolaylığını bulmuş ve besin etiketlerinde ise glikoz, mısır şurubu, esmer şeker, dekstroz, maltoz ve sukroz isimlerini kullanmıştır. Ayrıntı için basit şeker yazısını okuyabilirsiniz, şekerin neden önemli olduğu, şeker tüketimini azaltmak için akıllı yiyecek seçimlerini nasıl yapabileceğiniz ve çok tatlı olmadan bile hayatınızı nasıl tatlı tutabileceğiniz konusunda size yol gösterecektir.

Şekersiz 21 gün yasaklar, 21 gün şekersiz diyet listesi, 21 gün şekersiz diyet kaç kilo verilir, Şekersiz 21 gün sonuçları, Şekersiz 21 gün listesi, Şekeri bırakanlar, Şekeri bıraktım zayıfladım, Bir hafta şeker yemezsek ne Olur, Şeker yemeyen insanlar, Şeker tüketmezsek ne olur, Şeker tüketmeyen insanlar, Şekeri hayattan çıkarmak, Şekeri bırakanların yorumları gibi sözler ile karşılaşmış olabilirsiniz. Ama merak etmeyin, şekersiz beslenmeyi öğrendiğinizde kafanızdaki sorulara da cevap bulmuş olacaksınız.

Düşün.. Ve neden fazla şeker yiyorum diye kendine sor!

Basit şeker; tavuk suyu, dilimlenmiş peynir, pastırma ve somon füme, hardal ve salata soslarında, krakerlerde ve hemen hemen her sandviç ekmeğinde bulunur. Çevremizde – bariz şekillerde ve gizli olanlarda – ve tamamen lezzetlidir.

Şeker, birçok formda: pudra şekeri, bal, mısır şurubu, adını siz koyun.  Bilimsel araştırmalar önermektedir ve yediğiniz şeker türü, bir zamanlar düşünülenden daha az önemlidir, miktar çok daha önemlidir. Ulusal şeker alışkanlığımız diyabet ve obezite salgınlarının arkasındaki itici güçtür ve kansere ve Alzheimer’lara katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Benim gibi, muhtemelen çok fazla lezzetli şeker yediğiniz birkaç haftayı bitirdiniz. Bu konuda çok suçlu hissetme. Ama bu konuda biraz suçlu hissediyorsanız, bir öneri vermek istiyorum.

Bu yıl bir ay seçin – şimdi veya daha sonra başlayan tam 30 gün – ve ek tatlandırıcılar yememek için kendine söz ver. Bir ay boyunca basit şekersiz besinler ye.

Son iki yılda bir yaptım ve bu yeme alışkanlıklarımda kalıcı değişikliklere yol açtı. Kolay değildi, ama buna değdi. Şeker katkılı tat tatlandırıcıları sıfırladım ve gereksiz yere şeker içeren birçok ürünü bıraktım. Şimdi hangi tavuk suyu, domuz pastırması, füme somon, hardal ve acı sos markalarının ilave şeker içerdiğini ve hangilerinin bulunmadığını biliyorum. (göz atabilirsin)

Çoğu ekmeğinin dostlarımız olduğunu biliyorum. Sadece birkaç malzemeye sahipler ve şekerleri yok. Öte yandan Buğday İncileri ve çoğu paketlenmiş sandviç ekmeği, ilave şekerler de dahil olmak üzere lise kimya sınıfını çağrıştıran bir içerik listesine sahiptir.

Bir ay şekerden vazgeç.. Basit şekersiz bir ay dene..

Bir ay boyunca şekerden vazgeçerseniz, büyüyen bir anti-şeker hareketinin parçası olacaksınız. Araştırmalar giderek artan oranda basit karbonhidratların ve özellikle şekerin bolluğunun modern diyetlerde 1 numaralı sorun olduğunu göstermektedir. Şeker endüstrisinin saldırgan, iyi finanse edilen bir kampanyası bu gerçeği yıllarca maskeledi.

Ancak yağların şekerden daha fazla besin değeri vardır ve şekerin aşırı tüketilmesi çok daha kolaydır. Bu şekilde söyleyin: İki biftek veya iki parça kek yemek daha kolay olur mu?

Neyse ki, şekerin tehlikelerinin anlaşılması, hem siyasette hem de diyetlerimizde geri tepmeye yol açtı. Yine de sağlıklı bir seviyeye dönmek için çok daha fazla – yüzde 40 daha fazla – düşmesi gerekiyor. N.Y.U.’dan Marion Nestle, “Çoğu kamu yetkilisi herkesin daha az şeker yedikten daha sağlıklı olacağını düşünüyor” diyor.

Tabii ki daha az yemek için bir ay boyunca şekeri kesmenize gerek yok. Ancak tüketiminizi dağınık küçük yollarla azaltmak zor olabilir. Bir toplantı sırasında genellikle bir arkadaşınızın evindeki kurabiye tabağına veya şeker kavanozuna evet demek için bir bahane bulabilirsiniz. Eklenen şekeri ortadan kaldırmak size yeni bir taban çizgisi kazandırır ve sizi değişiklik yapmaya zorlar. Bunu yaptıktan sonra, muhtemelen bazı yeni alışkanlıklarınızı korumaya karar vereceksiniz.

Örneğin kahvaltılarım tamamen değişti. Son birkaç on yıl içinde, bu ülkedeki tipik kahvaltılar “tatlıya daha az yağlı versiyonlar” haline geldi, yeni bir kitabın yazarı Gary Taubes‘in “Şekere Karşı Dava” dediği gibi.

Ay boyunca şekeri nasıl tanımlamalısınız?

Popüler bir gıda rejimi olan Whole 30 tarafından kullanılan tanımı tavsiye ederim (şekere ek olarak birçok şeyi ortadan kaldırır). Meyve, sebze ve süt ürünlerinde doğal olarak oluşan şekere izin verilir. “Kimse bunlardan çok fazla yemez,” diyor Nestle!

Şeker yok, mısır şurubu yok, akçaağaç şurubu yok, bal yok, agave yok. Özellikle “-ose” ile biten kelimeleri arayan her içerik listesini okuyun. İçerik listesinin yanındaki besin değerleri tablosuna güvenmeyin, çünkü bu listedeki “0 g” şeker gerçekten “0,5 g’dan az” anlamına gelir. Restoranlarda rahat soru sorma. Ve diyet sodalarındaki yapay tatlandırıcılardan da kaçının.

Unutmayın, hedefin bir kısmı, tatlandırıcıların tadı olmayan bir diyetin nasıl olduğunu öğrenmektir. Her zaman meyveyi sevdim, ama yine de ay boyunca ne kadar lezzetli olduğuna şaşırdım.

Son olarak, resmi kurallara bağlı kalırken ayın ruhunu ihlal etmemeye dikkat edin: Günde sadece bir bardak meyve suyu alın ve basit şekerli meyve sularını çok az tüketin.

Kesinlikle bu deneyimden zevk almadığım zamanlar oldu. Şekersiz bir ayın hoş olmayan kısımları geçicidir ve tolere edilebilirler. Bazı faydalar ay bittikten çok sonra da devam ediyor. Eğer denerseniz yeni normalinizin daha eski ve daha az zevkli olmayacağını tahmin ediyorum.

Bir sonraki yazıyı okumak için takipte kalın. 🙂

Kaynaklar:

  • Johnson R, Segal M, Sautin Y, Nakagawa T, Feig D, Kang D, Gersch M, Benneryndrome S. Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease. The American Journal of Clinical Nutrition 2007; 86(4): 899-906.
  • Jiang Y, Pan Y, Rhea P, Tan L, Gagea M, Cohen L et al. A Sucrose-Enriched Diet Promotes Tumorigenesis in Mammary Gland in Part through the 12-Lipoxygenase Pathway. Cancer Research. 2016;76(1):24-29.
  • World Health Organization. Sugars intake for adults and children [Internet]. 2015. Available from: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1
Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?