Skip to main content

Yüksek stres seviyeleri herkesin yaşam kalitesini ve sağlığını önemli ölçüde azaltmaktadır. En azından hastalar ile  çalışırken gözlemlediğim şey bu ve belki de ilişki kurabilirsiniz. Meşgul ve bağlantısı kesilmiş bir insan toplumunda yaşarken, dinlenmek ve rahatlamak için daha fazla zaman kazanmak ve stres faktörlerinize odaklanmak çok zor olabilir. Ancak, yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri odaklanmaya çalışmaktır, çünkü adressiz olan yüksek düzeyde algılanan stres, adrenal disfonksiyonun (adrenal yorgunluk) veya HPA Ekseni Disfonksiyonunun başlıca nedenlerinden biridir. Haydi şimdi Stres Sistemi ve Adrenal Yorgunluk hakkında biraz bilgilenelim.

Stres Sağlığınıza Nasıl Zarar Verir?

Sadece stres, başlı başına sorun olabilir. Bu, erken yaşam travması veya stresli olaylardan gıda intoleranslarına, kronik hastalıklara, aşırı egzersiz yapmaya, ve programınızı %110 doldurmaya kadar her şeyi içerir. Birlikte çalıştığım birçok insan, her öğeyi yapılacaklar listesinden kontrol etmekten daha yavaş ve rahatlamakta zorlanan yüksek işleyen bireylerdir. Aslında hayatlarında ek bir disipline ihtiyaç duymazlar ve bazı açılardan daha az yararlanabilirler.

Birlikte çalıştığım insanlarda bunu tanımlamak benim için kolay, çünkü onlar denge bulma konusundaki kendi mücadelelerimin aynası olarak hizmet ediyorlar. Kendimi %110 her şeye atıyorum, işlere ve projelere fazla taahhüt ediyorum çünkü her şeye katılmak istiyorum, düzenli olarak günde 10 saatten fazla çalışmak ve bazen kesinti süresini tamamen verimsiz olarak görmek istiyorum.

Peki bunun adrenalinizle ne ilgisi var !? Hemen hemen her şeye  ‘Adrenal yorgunluk’ veya ‘adrenal disfonksiyon’ demenin daha doğru bir yolu olan HPA ekseni işlev bozukluğuna odaklanalım. Stres yönetimini öğrenelim.

Adrenal Yorgunluk – Adrenal (Böbreküstü) Bezler ve HPA Ekseni Nedir?

Böbreküstü bezleri böbreklerin üzerinde bulunan iki küçük organdır. Bu bezler; hormonal denge, gastrointestinal fonksiyon, beyin sağlığı, kan şekeri dengesi, bağışıklık sistemi, kemik metabolizması ve daha fazlasında rol oynar. Strese tepkinizi düzenlemenize yardımcı olurlar ve savaş ya da kaç  tepkisini aktive ederek sizi koruyabilirler. Sizi kovalayan bir ayı gibi akut stres faktörlerine maruz kaldığında, bu sistem sizi hayatta tutmaya yardımcı olur. Bunu kan şekeri seviyenizi artırarak, kalp atışınızı yükselterek ve tuzu tutarak kan basıncınızı artırarak yapar.

Adrenallerin bunu yapmasının başlıca yollarından biri, iki hormon üretimidir: DHEA ve Kortizol. DHEA bir hormondur  ve testosteron ve östrojenin öncüsüdür. Ayrıca gelişim, tiroid sağlığı ve bağışıklık sistemi için de çok önemlidir. Kortizol kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynar ve artan stres, tipik olarak daha fazla kortizol üretimine yol açtığından vücudun stres hormonudur. Adrenaller ayrıca adrenalin (epinefrin) ve diğer hormonları üretir. Bu süreç, sizi hayatta tutmaya yardımcı olduğu için kısa süreli stres veya adrenal stimülasyon yaşadığınızda adrenalin hormonunun salgılanması idealdir.

Stres ve HPA Ekseni Disfonksiyonu

Bugün, çoğu insan çok fazla kronik stresle dolu akut strese maruz kalmaktadır ve adrenal yorgunlu ile başetmektedir. Ancak vücut farkı bilmiyor, bu yüzden aynı şekilde tepki veriyor ve daha yüksek kortizol salgılanmasına yol açıyor. HPA ekseni, adrenal bezler ile hipotalamus ve hipofiz arasında  meydana gelen ve stres faktörlerine karşı doğal tepki verme şeklinizi kontrol eden karmaşık bir etkileşimdir. Bu, kortizol ve diğer hormonları ileten ve salgılayan sistemdir. Kronik stres bağlamında, hipotalamus, Adrencorticotropic hormon (ACTH) üretimini gösteren kortikotropin salgılatıcı hormon salgılar. ACTH vücutta dolaşır ve kortizol salınımını uyarmak için adrenal bezlere etki eder. Diğer hormonlar ve organlar da sempatik sinir sistemini ve vücudun savaş ya da kaç tepkisini aktive ederek stres tepkisine katkıda bulunur.

Strese sürekli maruz kalmak, vücudumuzun her birinin aşağıda gösterildiği gibi gün boyunca takip etmesi gereken sağlıklı kortizol üretim modeli olan ‘kortizol eğrisini’ değiştirebilir.  Bu eğride, sabah kortizol seviyeleri yüksektir ve gün geçtikçe azalırlar. Ancak sürekli stresli olduğunuzda, gün boyu görevden göreve koştuğunuzda ve asla mola vermek için zaman kazanmadığınızda, kortizol seviyeleriniz bir hızlı tren gibi olabilir. Farklı insanlar farklı kortizol modelleri geliştirir. Kortizol seviyeleri günün belli bölümlerinde daha yüksek olabilir veya sürekli yükselmesi veya hatta bazı durumlarda tamamen tükenmesi olabilir. Bazı insanlar bunu ‘adrenal yorgunluk’ aşaması olarak adlandırır. Durumu tanımlamanın daha doğru bir yolu HPA ekseni disfonksiyonudur.

Adrenal Yorgunluk Semptomları Nelerdir?

Yaygın semptomlar arasında düşme veya uykudan kalkma zorluğu, yorgunluk, beyin sisi / hafıza sorunları, endişe, sinirlilik, zayıflamış bağışıklık sistemi, stresle başa çıkma zorluğu, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, baş dönmesi, kilo alımı ve sindirim sorunları bulunur. Stres tepkinize yardımcı olmak için yararlı olan pek çok takviye ve adaptojen olsa da, adrenal yorgunluk ile başetmek için stresinizin temel nedenini tanımlamazsanız bunlar değersizdir.

Stres ayrıca bağırsak mikrobiyotasının kompozisyonunu, fonksiyonunu ve metabolik aktivitesini de değiştirebilir. Bağırsak beyin ekseninin bu konuda temel bir rol oynadığı düşünülürken, araştırmalar aynı zamanda stres ve bağırsak arasında bilinmeyen başka korelasyonlar olduğunu da göstermektedir. Farelerde yapılan 2014 yılında yapılan bir çalışma, 2 saatlik kısa bir stresin kolon mukozası ile ilişkili mikrobiyomun kompozisyonu üzerindeki etkisini incelemiştir. Kompozisyonun önemli ölçüde değiştiğini ve L.reuteri ve Lactobacillus’un bolluğunun önemli ölçüde azaldığını buldular. Bu, stresin aslında bakteriyel bileşimi ve saşelerin çeşitliliğini değiştirebileceği anlamına gelir ve bu da hastalığın ilerlemesine yol açabilir.

Stres Örnekleri

Stres, vücudun bir tehdide veya zorluğa tepki verme yoludur. Stres, stres azaltma tekniklerini dahil etme veya stresinizi daha iyi yönetme gibi öneriler gibi farklı bir kelimedir. Bu kadar kolay olsaydı, herkes stres seviyelerini yönetebilecekti. Stres yönetimi, üç nedenden dolayı da zordur:

  1. Çevresel, zihinsel, duygusal ve fizyolojik gibi birçok farklı form var
  2. İnsanlar stresli olduklarını fark etmedikleri noktaya kadar normalmiş gibi zannediyorlar ve
  3. Ölçülebilirliği kolay değil

İşte bazı örnekler:

    •  Her şeye evet demek
    • Ağır metal maruziyeti (cıva, kurşun, arsenik, kadmiyum, kalay, vb.)
    • Sigara içmek
    • Uyku eksikliği
    • Gıda hassasiyetleri
    • Fazla kilo
    • İşini kaybetmek
    • Enfeksiyonlar (bakteriyel veya parazitik)
    • Karmaşık duygular
    • Aşırı egzersiz
    • Önceki travma
    • Sevilen birinin ölümü
    • Boşanma
    • Finansal problemler
    • Aşırı alkol tüketimi
    • Olumsuz düşünceler

Adrenal sağlık için yapılması gerekenler hakkındaki ipucular için bir sonraki yazıyı takip etmeye devam edin ve lütfen sorularınızı bana gönderin!

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?