Skip to main content

Kronik veya akut bel ağrısı yaygın bir sorundur ve işinizi, ailenizi ve eğlence faaliyetlerinizi etkileyebilir. Bel ağrısı için spesifik bir bel agrısı sebepleri veya bel ağrısı tedavileri olmasa da, sırtınızdan gelen semptomları yönetmeye başlamak için şimdi atabileceğiniz bazı adımlar var. Ve bel ağrınızı tedavi etmek için yapmayı bırakmanız gereken bazı şeyler var.

1. Bel Ağrısında Eğilmeyi (Gevşek Duruşu) Durdur

fizik tedavi, bel, bel ağrısı, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısında ilk ve en önemlisi, eğilmeyi bırakın. Bel ağrısının en yaygın nedenlerinden biri kötü oturma duruşudur. Eğik bir pozisyonda otururken arka grup kasların gerilmesi; eklemler, kaslar ve diskler üzerinde yüklenmeye neden olarak ağrıya neden olabilir. Bel ağrısı doğru yatış şekli bu yüzden çok önemlidir. (1)

Bel ağrsını azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için bel ağrısı doğru oturuş tekniğini ve bel ağrısı için doğru yatış pozisyonunu öğrenin. Ayrıca çalışma alanınızın evde ve iş yerinde düzgün şekilde ayarlandığından emin olun.

2. Bel Ağrınızı Arttırıcı Hareketlerden Kaçının

fizik tedavi, bel, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısı için egzersizin faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Core (karın) kaslarınızı güçlü tutmanız, disklerinize daha fazla dolaşım sağlar ve size iyi hissetme hissi verir. (2)

3. Bel Ağrısında Mucize Tedavi Aramayı Bırak

fizik tedavi, bel, bel ağrısı, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısı için mucize bir tedavi aramayı bırakın. Her sabah kalktığınızda kısa bir süre sabah esneme egzersizleri yapın. Bel ağrınız için mucize bir tedavi vaat eden reklamları hepimiz gördük. Bir inversiyon (dönebilen masa) masasına ayaklarınızla asmak, sırtınıza şifa kremleri sürmek veya süslü bilgisayarlı traksiyon cihazlarına para harcamak etkili olabilir, ancak kanıtlar bu mucize tedavilerin çoğunun yararlı olmadığını göstermektedir. (3)

4. Bel Ağrısında Ağır Eşyaları Kaldırmayı Durdur

fizik tedavi, bel, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısının en önemli nedenlerinden biri sık sık ağır kaldırmadır. İşiniz ağır eşyaları kaldırmanızı gerektiriyorsa, işvereninize alt sırtınızdaki yükü hafifletmek için özel ekipman (veya ekstra tutacağı) olup olmadığını sorun. (4)

5. Bel Ağrısında Tekrarlayan Baş Öne Eğilmeleri Durdur

fizik tedavi, bel, bel ağrısı, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısının bir başka yaygın nedeni sık sık öne eğilmedir. Çok öne eğilmek, omurgadaki diskler üzerinde artan basınca neden olabilir ve kas ağrılarına neden olabilir. Öne doğru eğilmenizi sınırlayın ve tekrarlayan öne doğru eğilmeyi dengelemeye yardımcı olmak için geriye doğru eğilmeye odaklanan bel egzersizleri yaptığınızdan emin olun. (4)

6. Bel Ağrısında Spesifik Bir Teşhis Aramayı Bırak

fizik tedavi, bel, bel ağrısı, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısı için elirli bir tanıya odaklanmayı bırakın. Bel ağrısının %85’ine kadar “spesifik olmayan” olarak sınıflandırılabilir. (5) Bu, ağrınızın kaynağının belirli bir yapıya veya probleme göre lokalize olamayacağı anlamına gelir. Bel ağrısı için yaygın tanı testleri kemik, disk ve eklemleri ayrıntılı olarak gösterebilirken, hiçbir test ağrınızın kesin nedenini %100 doğrulukla söyleyemez. Ayrıca bel ağrısı için iğne veya bel ağrısı için ilaç arama gibi durumlarla kafanızı karıştırmayın.

7. Bel Ağrısı Hikayelerini Dinleme (Geçmişe Takılma)

fizik tedavi, bel, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısında başkalarının korku hikayelerini dinlemeyi bırakın. Senaryoyu biliyorsunuz: Belli bir ağrı içinde eğildiniz, doktora görünmeyi bekliyor ve yanınızdaki kişi size Ali amcalarının enjeksiyon ve ameliyat gerektiren bel ağrısının nasıl olduğunu gösteren 10 dakikalık bir hikaye anlatıyor. Ama ağrı hala gitmedi. Bu korkunç hikayeleri dinlemeyi bırak. Çoğu bel ağrısı kısa sürelidir, egzersiz ve postural düzeltme ile oldukça etkili bir şekilde yönetilebilir. Tabii ki, bazı bel koşulları ciddi ve ameliyat gerektiriyor, ancak bu, bekleme odasındaki adamla değil, doktorunuzla yapmanız gereken bir konuşmadır. (6)

8. Bel Ağrısında Pasif Tedavileri Denemeyi Bırak

fizik tedavi, bel, bel fıtığı, bel sorunu, fizyoterapist, manuel tedavi, manuel terapistBel ağrısında; Isı, buz veya ultrason gibi pasif tedaviler iyi hissettirebilir, ancak etkileri genellikle geçicidir. Çoğu araştırma, aktif kişisel egzersizin ve postural düzeltmenin bel ağrısı için etkili bir sonuç olduğunu göstermektedir. (7)

Ataşehir fizyoterapist & manuel terapist İsmail’i ziyaret etmek, hangi egzersizlerin özel durumunuz için en iyi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

9. Sigara İçmeyi Bırak

fizyoterapist, değerlendirme, seans, terapi, tedavi, bel fıtığı, bel egzersizi

Sigara içiyorsanız, muhtemelen sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerini duymuşsunuzdur. Bazı çalışmalar sigara içmenin bel ağrısı geçirme olasılığını da azaltabileceğini göstermektedir.

Bel ağrısına yardımcı olmak için sigarayı bırakma planı bulmak için bugün doktorunuz veya ataşehir fizyoterapist İsmail ile konuşun. (8)

10. Bel Ağrısının Uzaklaşmasını Beklemeyi Bırak

fizyoterapist, değerlendirme, seans, terapi, tedavi, bel fıtığı, bel egzersizi

Bir ya da iki haftadan daha uzun süre ağrınız varsa, doktorunuza ya da fizyoterapistinize başvurun. Ağrıyı kendiniz yönetmeye çalışmak asil olsa da, tedaviye ne kadar erken başlarsanız, pürüzsüz bir iyileşme yapma ve hızlı bir şekilde normal fonksiyona geri dönme şansınız o kadar iyidir.

Bel ağrısı rahat hareket kabiliyetinizi sınırlayabilir ve normal eğlence aktivitelerinizin keyfini çıkarmanızı engelleyebilir. Bel ağrınız varsa, normal yaşam tarzınıza hızlı ve güvenli bir şekilde geri dönmenize yardımcı olması için ataşehir manuel terapist İsmail’e danışın. (6)

Kaynaklar:

  1. Nowotny J, Nowotny-czupryna O, Brzęk A, Kowalczyk A, Czupryna K. Body posture and syndromes of back pain. Ortop Traumatol Rehabil. 2011;13(1):59-71.
  2. Rainville J, Hartigan C, Martinez E, Limke J, Jouve C, Finno M. Exercise as a treatment for chronic low back pain. Spine J. 2004;4(1):106-15. doi:10.1016/s1529-9430(03)00174-8
  3. Thackeray A, Fritz JM, Childs JD, Brennan GP. The Effectiveness of Mechanical Traction Among Subgroups of Patients With Low Back Pain and Leg Pain: A Randomized Trial. J Orthop Sports Phys Ther. 2016;46(3):144-54. doi:10.2519/jospt.2016.6238
  4. Al-otaibi ST. Prevention of occupational Back Pain. J Family Community Med. 2015;22(2):73-7. doi:10.4103/2230-8229.155370
  5. Wand BM, O’connell NE. Chronic non-specific low back pain – sub-groups or a single mechanism?. BMC Musculoskelet Disord. 2008;9:11. doi:10.1186/1471-2474-9-11
  6. Koes BW, Van tulder MW, Thomas S. Diagnosis and treatment of low back pain. BMJ. 2006;332(7555):1430-4. doi:10.1136/bmj.332.7555.1430
  7. Ebadi S, Henschke N, Nakhostin ansari N, Fallah E, Van tulder MW. Therapeutic ultrasound for chronic low-back pain. Cochrane Database Syst Rev. 2014;(3):CD009169. doi:10.1002/14651858.CD009169.pub2
  8. Green BN, Johnson CD, Snodgrass J, Smith M, Dunn AS. Association Between Smoking and Back Pain in a Cross-Section of Adult Americans. Cureus. 2016;8(9):e806. doi:10.7759/cureus.806

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?